Spelregels onder de loep: Zaalhockey Seizoen 2023-24

Nieuws
Dinsdag 14-11
 
Het zaalseizoen gaat bijna van start. Voor de laatste spelregels en arbitrage afspraken klik op de links naar de documenten en video op de KNHB website.

Let op 3 belangrijke wijzigingen, waarvan de eerste echt een belangrijke verandering:

1. Verplicht gebruiken van de beschermde pass bij opsluiting in de hoek
In de zaal kennen we de term "trapping” als opsluiten in de hoek. Een speler in balbezit mag niet opgesloten worden in de hoek van het veld of aan de balk door tegenstanders met hun stick plat op de grond. Tegenstanders moeten een opening laten waar de bal door kan worden gespeeld. Aanvallers die verdedigers opsluiten zonder opening krijgen een vrije push tegen of een strafcorner als dit in de cirkel gebeurd. Scheidsrechters dienen de spelers verbaal te helpen door te benadrukken dat ze voldoende ruimte moeten laten.
Nieuw dit seizoen is dat de opening ook daadwerkelijk moet worden gebruikt. De eerste pass die wordt gegeven door deze opening is een beschermde pass. Dat betekent dat de tegenstander deze pass/bal niet mag onderscheppen. Na de eerste pass vervolgt het spel zich in vrij spel.
Belangrijk is dat de scheidsrechter de situatie begeleid en aangeeft waar de ruimte is. Bijvoorbeeld: "zijbalk is vrij” of "achterlijn is vrij”. Echter, na twee keer coachen moet de speler ook handelen naar de aanwijzingen. Gebeurt dit niet, dan begaat de speler een overtreding. Schijnruimte creëren doordat tegenstanders de opening telkens open en dicht doen (spoorboom-effect) is niet toegestaan.
 
Samenvattend:
- Spelers die een tegenstander opsluiten begaan een overtreding (vrije push/ strafcorner)
- Spelers die de gegeven ruimte niet benutten begaan ook een overtreding (vrije push/ strafcorner)
 
2. Als de spelhervatting op de andere helft wordt genomen en de verdediger op de eigen helft geen afstand houdt, is het net als op het veld een strafcorner. 
De wijziging op het veld wordt doorgetrokken naar de zaal. Wanneer een vrije push wordt toegekend vlak over de middenlijn en een verdediger, die zich op de eigen helft bevindt, staat niet op 3 meter afstand en grijpt in nadat de vrije push is genomen, dan betekent dit dat de scheidsrechter een strafcorner toekent. Er zal geen directe persoonlijke straf worden opgelegd (zoals vorig seizoen het geval was). Bij herhaling is dit wel mogelijk.

3. Strafcorner management
Net als buiten hebben beide partijen beperkte tijd om klaar te gaan staan voor de strafcorner, maar in de zaal wordt 30 seconden gehanteerd.
De strafcorner wordt vrijgegeven door een fluitsignaal. Een team waarvan iemand niet klaarstaat krijgt maximaal 1 waarschuwing, daarna mag een speler een persoonlijke straf verwachten.
Als er direct een nieuwe strafcorner volgt gaat iedereen zo snel mogelijk klaarstaan en is overleg aan de kop cirkel niet toegestaan

Spelregelement Zaalhockey per 13 november 2023
Arbitrage afspraken veldhockey seizoen 2023-24
Kom donderdag 30 november 2023 om 19:30 naar het clubhuis voor de Zaalbriefing. We lichten de zaalregels algemeen toe en ook de wijzigingen die de KNHB heeft gepubliceerd. Vragen stellen kan natuurlijk ook op deze avond.
 
Arbitrage